Quornfärs och makaroner!
När jag gör quornfärssås höftar jag ihop allt. Och det är det som är så jäkla bra med vegetarisk mat, man kan mixtra hur länge som helst och det blir aldrig överkokt eller slabbigt! Basen är superenkel, quornfärs, passerade tomater och kryddor! Hur enkelt och snabbt som helst!
Smaklig måltid alla! :D

Bild från Google
En skräckupplevelse - skinka
Allt personalen sa var att de bad om ursäkt, och sen fick jag en ny macka. Vi gick därifrån, och jag mådde illa hela kvällen..
Vems fel var det här? Personalens som gav mig fel macka, eller jag som inte var uppmärksam?
Djurförsök
Är det rätt att de lider för din skull?
- ett ställningstagande inom djurförsök
Varje år används nästan 760 000 djur till olika djurförsök i Europa, och då är inte över 6 650 000 provfiskar inräknade. 760 000 råttor, möss, marsvin, kaniner, hästar, kor, hundar och olika sorters apor sätts i lidande för vår hälsas skull, men också för att vi ska se bra ut, eller få det renaste hemmet. Frågan är om ansvaret och uppoffringen av extremt lidande ska ligga i händer, tassar och klövar hos dem som aldrig kommer komma i närheten av slutprodukten. Är det överhuvudtaget rätt att utnyttja djur för människans vinning, eller borde det vara människan själv som utsätts för försöken till sin egen konsumtion?
Utav alla de djur som används till djurförsök inom sjukvården står endast 2 % av dessa för försök som är för djurets eget välmående, alltså som ska lösa sjukdomar eller psykiska problem hos djur istället för människor.
Exempelvis fick 33 stycken apor under 2004-2005 spendera sina liv i burar för att genomgå tester för att hitta vaccin mot hiv och malaria, hantavirus som ebola, samt inom forskning för den mänskliga hjärnans sjukdomar. Friska apor infekteras med diverse sjukdomar för att gå igenom smärtsamma tester för att hitta ett botemedel. Apor är centrala för dessa typer av forskning då de är så otroligt lika människan i utvecklingen att bara människor och vissa apor blir sjuka av t.ex. hiv-viruset. Eftersom hjärnan och resten av nervsystemet är mycket väl utvecklat hos apor användas de även inom forskning om psykiska sjukdomar och beteenden som liknar människors.
Det mesta pekar på att det vore mer riktigt om människan själv vore den som forskades på, eftersom hon också är den som ska använda medicinen, men alla delar inte min mening. Jag menar, lever vi fortfarande i en värld där de svaga utnyttjas av den starka, utan medkänsla, respekt och värde? Personligen kan jag inte förstå att man kan stå för en sådan marknad, där djur bara ses som just djur och apor bara är apor, trots bekräftelse på att de är så lika människan man kan komma i annan form. Ser man förbi detta när man utsätter apor för stress, smärta och onaturliga förhållanden? Om människor och apor är så lika, varför sätter man inte människan i bur för sin egen forsknings skull? Att de känner smärta som oss vet vi, men bryr vi oss? Nej.
Jämfört med tidigare år har djurförsök på höns och fiskar minskat, detta beror främst på att man 2005 gjorde en storsatsning inom dessa områden. Med hjälp av hönsen skulle man utveckla en metod som tog livet av så många förbrukade värphöns som möjligt, självklart även under så kort tid som möjligt. Bara att man ser hönsen som värdelösa och till intet värda ett fortsatt liv efter att de dragit sina ägg till stacken är för mig en chock - ska inte Europa vara ett tecken på utveckling, där man visar förståelse, respekt och värdighet oavsett om man är vit och missbildad, svart och homosexuell eller ett "förbrukat" djur?
Vidare använder man även tuppar för att framställa hyaluronsyra som används inom ögonkirurgi och ortopedi och fisken användes för att forska i varför dödligheten hos utplanterade fiskar var så hög. Kanske för att det var ett onaturligt sätt att leva och att de inte fick vad de behövde i sina akvarier, men hur skulle någonting så komplext i någons ögon kunna vara så logiskt i någon annans?
I takt med att användningen av höns, tuppar och fisk minskat inom djurförsök, har man börjat testa mer och mer på hästar, nötkreatur, hundar och får. Hundar som i vanliga fall ses som människans bästa vän får i dessa situationer acceptera att deras kroppar blir fullproppade med nya mediciner för att testa påverkan på hjärna, lungor och lever. Med tanke på hur starka dagens mediciner är kan man bara tänka sig hur vissa av dessa djur får leva sina liv.
På hemsidan om djurförsök står det att nackdelar för djuren vägts mot fördelar för människan, och för mig handlar det inte bara om att utnyttja djurs handlingsförlamning gentemot människan, utan om ren och skär misshandel. De får utstå så enormt mycket på grund av oss, för oss! I Sverige talar man om att ge och ta, men när det kommer till läkemedel och vård handlar det bara om att ta. Å ena sidan, har man rätt till en blodtransfusion om man vägrar ge blod? Å andra sidan, är man värd en medicin där djur fått lida för framställningen om man inte tillåter likvärdiga tester på den egna kroppen?
Svensk och internationell lagstiftning kräver att nya läkemedel testas på djur innan de prövas på människor, därtill även att djurförsök endast får användas om forskningssyftet inte kan uppnås med andra metoder. Samtidigt står det i den svenska djurskyddslagen att djuren får ett eget värde som individer, utöver det värde de har för människan. Varje individ ges skydd mot onödigt lidande och sjukdom och ska dessutom ges möjlighet att bete sig naturligt, men att försöken anses befogade om ett lidande hos ett fåtal djur kan minska lidandet för ett stort antal människor.
För det första, hur kan det vara möjligt att ett läkemedel till för att hjälpa en människa inte kan framställas, eller framställas bäst, genom att testa detta på just en människa? För det andra, hur kan man stifta lagar som går emot varandra så otroligt mycket? Att ett lidande är förkastligt så länge det inte handlar om mänskligt vinnande utifrån det, jag menar, finns det något värde överhuvudtaget utöver det mänskliga? Slutligen, det handlar inte om ett fåtal djur som minskar lidandet för ett stort antal människor. Det handlar om 760 000 djur som lider på grund av människans egoism, brist på empati och medlidande samt okunskap och förnekelse.
Även om det 2004 blev förbjudet att testa kosmetika på djur i Sverige, är det ingenting som stoppas utanför våra gränser. Faktum är att de flesta företag som säljer kosmetika till överkomliga priser har chansen att göra det på grund av djurförsöken, det är ett billigt sätt att tillverka en produkt utan högre krav på varken kvalité eller kvantitet. Följden blir en glad kund som inte har en aning om varför varan är billig, utan går i godan tro och aldrig mer lägger en tanke på konsekvenser. Det är samma princip som för barnarbete, och givetvis är det ingen som skulle stödja det om de visste vad det handlade om.
Såsom jag tidigare påpekat handlar djurförsök för mig om att människans brist på både uppoffring och engagemang, och detta är just ett av de få motargument som finns i detta ämne - vart ska man få dessa människor ifrån? Således är det här ett starkt argument, men duger det? Borde man upplysa människor om djurförsök, om att deras påtvingade uppoffring är anledningen till att vi ens har alvedon på apoteket? Borde vi påvisa att de står i tacksamhetsskuld till djuren, att vården skulle mynna ut i kaos om djurförsök förbjöds helt? Ska vi lära varandra att man får offra lite för att kunna ta emot, om etik och moral?
En viktig synpunkt är att 8,9 miljoner kronor delades ut 2008 till forskningsprojekt med alternativa metoder, och de alternativa metoderna finns! Det handlar varken om djurförsök eller tester på människor, utan t.ex. konstgjorda tarmar som ska ersätta tester på hundar. Trots att denna utveckling är dyr, så menar man att det i längden blir billigare än att ta hand om alla de djur som utsätts för djurförsök. Regeringen har även beslutat att 13 miljoner under 2009 ska läggas på forskningsprojekt som syftar till att ersätta djurförsök och förbättra för försöksdjuren. Så se, det handlar inte om en tvungen behandling av djur för att inga alternativ finns, det handlar om pengar och det handlar om hur man värdesätter det som inte är människor.
Sammanfattningsvis skulle vi idag inte ha vacciner, värktabletter, insulin för diabetiker, möjligheten att transplantera organ, behandling mot cancer, astma och högt blodtryck, om det inte vore för de 760 000 djur som satte livet till för att vi skulle få det. Alla dessa medicinska framsteg är möjliga tack vare forskning där djurförsök ingår, men frågan kvarstår: är det djuren som ska få lida för din hälsas skull?
Källor
E904 - Shellack
Källa: www.greenoption.org
Nyhet hos Hälsans kök!

Bild från Halsanskok.se
Veckans recept - Citroncheesecake
En tjejkväll stod för dörren och jag fick order att baka cheesecake med citron. Googlade fram ett passande recept - http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.aspiMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=36952 - men.. gelatin?! Dött djur i geleformat, osmakligt! Det här gav mig chansen att testa AgarAgar, som är en vegetarisk motsvarighet till gelatin (finns på de flesta stora matvaruhus eller i hälsokostaffären, här i Västerås är chansen störst att man hittar det på Maxi). Eftersom det här är min blogg så modifierade jag receptet helt, så det passar såna som oss! Men jag utgick som sagt ifrån receptet på Coop.se.
10 bitar
Botten:
300 g digestivekex
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
4 msk agaragar-flingor
2 ägg
400 g philadelphiaost
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (skalet och saften)
Glasyr:
1 msk agaragar-flingor
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Gör såhär:
Botten
Finfördela kexen i mortel, matberedare eller slå sönder kexen i en påse. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna, tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och ställ i kylen.
Fyllning
Häll agaragar-flingorna i den mängd vatten som står förklarat på paketet, koka upp svagt tills det tjocknat en aning. Dela äggen i gulor och vitor - blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten. Citronsaften pressar du ut i agaragar:en, och väntar tills det svalnat till minst kroppstemperatur! Sedan hälls detta ner i smeten i en tunn stråle, blanda försiktigt och häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen tills det stelnat.
Glasyr
Häll agaragar-flingorna i den mängd vatten som står förklarat på paketet, koka upp svagt tills det tjocknat en aning. Tillsätt socker och vatten och blanda tills sockret löst upp sig, skrapa sedan ner innehållet ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. När detta svalnar bres gelén ut på cheesecaken som kommer direkt från kylen, täck sedan över den färdiga kakan och låt stå i kylen minst 1 timme innan du njuter!
Först och främst var smeten underbart underbart god! När jag provsmakade insåg jag att den här kakan skulle bli ännu underbarare. Men tji fick jag, att byta ut gelatin mot agaragar var inte alls lika lätt som jag trodde. Jag googlade som en tok på hur mycket man skulle ersätta med, men det stod olika överallt. Detta beror helt på vad man ska göra, och jag tror helt enkelt att man måste testa sig fram. Min cheesecake blev som en dallrig amerikans yello, alldeles oätlig trots att smaken var god. Nästa gång ska jag halvera mängden agaragar (alltså 2 samt ½ msk) och hoppas på det bästa! Hur som helst, det var trevligt att baka och jag känner verkligen att kakan har potential om man vet hur man hanterar agaragar. Bättre lycka nästa gång alltså.. MEN TESTA! ;)
Bild från Coop.se
E422 - Glycerol
Källa: www.greenoption.org
Norges pälsindustri
Egentligen ska jag skriva om en helt annan grej idag, men jag hamnade på hemska sidospår..
De flesta jag känner som är för päls är otroligt naiva, de säger ofta att "om djuren ändå ska dö så kan man lika gärna ta vara på pälsen" eller när man berättar om den pälsindustri som faktiskt existerar så säger de att "så där går det bara till i Kina". Och visst, det finns få saker inom djurrätt som är värre än Kinas pälsindustri, men faktum är att man inte behöver åka till Kina för att hitta vanvård inom dessa farmar - som om pälsindustrin i sig inte vore nog. Och när det inte längre handlar om att djuren "ändå ska dö", vad handlar det om då?
Jag snubblade över en film på Djurens Rätt's hemsida, om pälsfarmar i Norge (!). För mig är det här en helt ny förskräckelse, för jag har alltid varit blåögd nog att tro att Norge och andra Europeiska länder är lite bättre än alla andra; lite mänskligare. Men vem var det nu som var naiv? I Norge finns det runt 500 pälsfarmar med allt från minkar och rävar till hundar. Det finns lagar om hur farmarna ska skötas, till exempel att burarna ska anpassas efter djurens naturliga behov - men det finns inga resurser eller kompetenser att se till att lagarna följs.
I filmen får vi se otroligt påfrestande miljöer, mitt ute i ingenting föds det upp djur i burar av hönsnät. Utanför burarna är det gegigt och burarna delar utrymme med bilvrak och gamla vitvaror. Innanför burarna är det om möjligt värre. Vi ser djur med blödande sår på tassarna av nätet, för det finns varken halm, tyg eller en planka för djuren att stå på - allt som skiljer dem från 2 meter luft och marken är det genomborrande stålnätet. I vissa burar lever djuren i sin egen avföring, i andra rinner den rakt ner på marken. Det är inte bara en fara för djuren, utan även för naturen.
Det brukar låta att djuren i alla fall lever ett värdigt liv fram till att de får elchocker i mun och ändtarm, och Sven Gil WestersjØ, rådgivare inom Norges pälsdjurslag säger att "Inget land i världen kan visa till större insats för att bättra pälsdjurens välfärd än Norge". Jag frågar mig själv om han varit ute på pälsfarmarna, missade han isåfall hunden som levde med två stumpar till bakben, räven som gick omkring med en bruten tass och illrarna som i ren tristess och panik börjat tugga på både sig själva och sina syskon? Såg han förbi att djuren på grund av stress och rädsla utvecklar en extrem avsky mot människor, att djuren hämmas i den fysiska utvecklingen på grund av livet i burarna - vart i dessa liv ligger någon värdighet och respekt?
Att djuren fick sina svansar och öron avbitna av andra djur var inget ovanligt, men det händer även att mödrar biter ihjäl sina egna barn. Det var de små djuren som låg slängda på backen eller hängde på staketet. Det var de små djuren som inte längre var värda något, för att deras päls gått från värdefull till värdelös på fem sekunder. Så länge pälsen går att använda skiter de ansvariga för pälsfarmarna vad som händer med djuren, och mina naiva vänner - som fortfarande anser att päls från Norden är fullkomligt okej att använda - borde verkligen ta reda på vad egentligen sätter på sig.
(I Sverige och Nederländerna råder totalförbud mot pälsfarmar, i Danmark diskuteras det än. I vissa andra Europeiska länder är reglerna så stränga att det inte är ekonomiskt lönsamt att äga en pälsfarm. I Norge tittar man fortfarande bara på..)
Källa: http://www.forbypels.no/
Veckans recept - chili sin carne
Idag ska jag leka rövare i köket igen, och utan recept! Jag ska kasta ihop min egna chili sin carne, så vi får se hur många toasters det blir när jag är klar.. Det lär ju inte vara alltför svårt med ett stort utbud av kryddor och dylikt! Hoppas jag..
4-6 personer
300g quornfärs
½ gul lök (gillar man lök kan man självklart ta mer..)
400g passerade tomater
1 burk vita bönor i tomatsås
1 grönsaksbuljong
Paprikakrydda
Salt
Svartpeppar
Pommeskrydda (funkar till allt, ja!)
Cayennepeppar
Fräs löken i lite valfri olja innan du tillsätter quornfärsen. Bryn tillsammans och krydda efter smak. Tillsätt vita bönor samt grönsaksbuljong. Späd ut med de passerade tomaterna om grytan blir för tjock. Småputtra lite - klart!
För det första var det mycket roligare att laga mat på fri hand, men jag känner inte att det blev ett superresultat! Självklart var det gott, men hade jag gjort om samma rätt igen hade jag uteslutit grönsaksbuljongen eftersom den tog väldigt mycket smak. Det blev en väldigt "salt" eftersmak.. Dessutom fick jag lite panik när grytan blev så himla tjock efter att jag tillsatt bönorna, då blev jag tvungen att späda ut med passerade tomater. En idé hade ju varit att späda med vatten, men det föll mig inte riktigt i tanken när jag stod där.. Hur som helst, man kan säga att maträtten dög. Jag är nöjd för att ha varit första matlagningstillfället på fri hand ;) För övrigt brukar jag alltid äta min chili sin carne med vitt rostbröd, vilket vi idag inte hade - så det fick bli majs och tomat till. Det funkade också!
2 av 5 toasters!
Tidelag - en lag för tiden
Det är 1700-tal och Bertil är 28 år och driver en farm. Han har mjölkkor, hästar, får och en hund - något som han nu och då utnyttjar för egen sexuell vinning. Bertil är kristen, men ensam. Så vad gör man inte?.. Hade någon kommit på Bertil med dasen i ett av sina djur, då hade han blivit dömd till döden. Varför? Jo, för att sex med djur ansågs, enligt bibeln, vara emot naturen. Lagen som förbjöd djursex fanns alltså inte till för att skydda djuren, men gör det något när djuren blir befriade från Bertil och andra sjuka människor?
Hade Bertil istället levt idag, 2008 (!), så hade han - utan att riskera något över huvudtaget - kunnat "ha sex" med sina djur på farmen. Det finns inte skriver någonstans i Sveriges tjocka lagbok att det är fel, dumt eller olagligt att våldföra sig på djur. Det är år 2008 och det finns folk som säger att könsumgänge med djur är en sexuell läggning - precis som ha sex med barn, lik eller att våldföra sig på någon. Våldtar Bertil en grannflicka på 5 år får han hotmejl, brevbomber och fängelsetid på minst 2 år, som för övrigt är pinsamt lite, men poängen är att: om Bertil våldtar en kulting så får han inte mer än höjda ögonbryn och en yxa i dörren från en grinig vegan! Sinnessjukt..
Vad ska man säga? Det var bättre för..
Collagen & Elastine


På vissa skönhetssalonger kan man även fylla rynkorna med rent collagen.
Kanske är det till och med fortfarande varmt..
Ligger livet i lidelsen? (Ett inlägg publicerat alldeles försent..)
Ibland när jag funderar som djupast angående det här med vegetarianism stannar jag alltid lite extra vid en tanke - vart går gränsen för liv? Personligen är jag vegetarian på grund av att jag inte vill åstakomma ett annat liv, oavsett form, lidande för min egen "njutnings" skull. Jag tycker helt enkelt att det är oroande egoistiskt att äta kött, men å andra sidan tänker jag inte döma någon som gör det eftersom vi alla ser olika på lidande, liv och rätten att leva ett fulländat liv.
Det är otroligt lätt att bestämma sig för att äta vegetariskt, men är det lika lätt att dra gränsen för vad som faktiskt är "levande"? Är en blomma levande för att den behöver energi och växer? Är ostron ett liv trots att den saknar både ögon och lungor? Vad ska man bli för vegetarian? Vart går gränsen för mig, vilka har större värde än andra djur?
Faktum är att det är mycket lättare att säga vad som är liv, medan att utesluta liv är lite svårare - man brukar höra att en hjärndöd person fortfarande har värde att leva, men samtidigt anser man att en gris som är fullt frisk och mentalt utvecklad som en treåring inte är värd mer liv än att mätta magen. Är liv för en icke-vegetarian bara värt något om det är mänskligt, eller anser man sig bara ha rätten att avsluta ett annat liv för sin egen skull just för att det inte är mänskligt?
Jag har också tänkt på de här semi/demi-vegetarianerna där ute, jag skulle så gärna vilja veta vart de anser att gränser för liv går. Vad skiljer en gris från en fisk? Har inte båda hjärna, hjärta och ryggrad? Kan inte båda djuren se dig i ögonen?
Men samtidigt, jag äter ägg. Ett obefruktat ägg, en potentiell kyckling.. Jag står i ansvar till att ett liv blir hindrat, jag har dödat ett liv som inte ens fanns från början - är det möjligt? Jag frågar igen, vart går gränsen för liv?
Oavsett vart man drar gränsen är man mer eller mindre en hycklare, eller? För att äta kött måste du även kunna ta att djuret i fråga har dött för din skull.
For what it's worth

Behöver jag säga mer?..
Veckans recept - Vegetarisk kalops
Idag skulle min mamma laga kalops så jag passade på att leta upp ett recept som höll standard för mina vegetariska krav. Google is your friend and.. på http://lisasfyrakvadrat.blogspot.com hittade jag massor av intressanta, lätta och goda grejer man kan dona med vid köksbänken! Ett av dem var såklart en vegetarisk kalops som jag testade, ett plus är att potatisen redan ingår i grytan, vilket förenklar det hela lite.
Det här behöver du till en person:
100 gram vegetariska grytbitar
En morot
Så mycket potatis du vill ha
En fjärdedels gul lök
Syltlök (det uteslöt jag helt, tycker inte om)
Ca tre dl vatten (jag blev tvungen att använda ca. fem dl på grund av att det kokade bort hela tiden)
En halv buljongtärning
Ett lagerblad
Svartpeppar och salt (jag la även till vitpeppar och pommeskrydda som funkar till allt)
Tre fjärdedels matsked vetemjöl (jag höftade lite)
Såhär gör du:
Fräs grytbitar och lök i lite olja. Skala morot och potatis, dela i mindre bitar. Lägg i pannan. Tillsätt två deciliter vatten, buljongtärningen, lagerbladet, kryddpeppar och salt. Låt puttra ett tag tills morötterna och potatisen börjar bli mjuk. Rör ut vetemjölet i resterande vatten och tillsätt i grytan. Låt puttra tills det hela tjocknat lite. Ät!
Jäklar i havet vilket recept! Mums mums mums. Jag som inte är speciellt van i köket tycker det var otroligt smidigt att göra en kalops där potatisen faktiskt ingår direkt, men när maten var klar hade jag faktiskt önskat att man kokat både potatis och morötter separat. De behöver lite tid på sig att bli ätklara, och under den tiden tycker jag personligen att veg.grytbitarna får en ganska läskig konsistens - porösa på något sätt. Receptet är till för en person, men jag tycker det räcker gott och väl åt två, beroende på hur mycket potatis man väljer att ha i.
4,5 av 5 toasters!

Veckans recept - Dhal
Dhal, indiska linsgryta
Dags för första receptet, och jag måste saga att jag är positivt överraskad av mina kock-kunskaper! Skulle lätt kunna påstå att jag briljerade där mellan avskurna fingertoppar och en explosion av röda linser på hela köksgolvet. Receptet hittade jag faktiskt i Ica's egna receptsnurra här i stan, det stod mitt namn på helt enkelt - klart jag testar!
4 portioner
1 lök
2 morötter (jag tog 3, för jag älskar kokta morötter!)
2 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1 msk riven, färsk ingefära (jag tog torkad..)
1 tsk koriander
½ tsk mald kummin
1 krm mald kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater (jag valde passerade, mycket godare)
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
Salt
Lime (uteslöt jag helt)
1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötter och finhacka vitlöken.
2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25-30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
3. Servera dahl med ris och naanbröd samt tomater!
Först och främst var rätten otroligt lätt att göra, den passade mig perfekt då jag varken har tid eller ork att stå i köket hela kvällen. Min första tanke när jag såg receptet var skeptisk, jag gillar varken "skumma" kryddor eller kokosmjölk. Men faktum är att grytan var jättegod! Ingefära brukar jag ha svårt för, men den passade verkligen in nu, och kokosmjölk smakar den inte alls. Personligen kan jag tycka att den blir lite för grötig, speciellt med linserna som gör att det inte knappt finns någonting att bita i - det blir mest gegga liksom. Men smaken var som sagt himla god, jag åt tillsammans med vanligt ris men kan även tänka mig att äta den som den är med en bit naanbröd.
3 av 5 toasters!
Bild från google
E120 - Karmin
E120 kallas det ämne som färgar t.ex. sega råttor röda, det består i huvudsak av torkade och krossade Cochinellöss. För 500 gram av detta röda guld krävs det 70 000 löss! Karmin används som sagt till stor del i godis, men även sylt, marmelad, vissa ostar, kosmetika och garnfärg innehåller detta ämne - att använda rödbetsjuice är ett alternativ, men det verkar producenter se förbi.
Källa: www.greenoption.org
Fundering
Historialektion 1 - vegetarianism
Begreppet vegetarian myntades så sent som 1847 i England, där också den första föreningen för vegetarianer skapades. Att leva som vegetarian är dock inte ett lika nytt påfund, vegetarianism har funnits i olika former sedan urminnes tider - under antiken levde många gladiatorer i romarriket på vegetarisk kost för att hålla formen, och inom både buddhism och hinduism är det en mer eller mindre helt vegetarisk livsstil som gäller sedan flera tusen år tillbaka.
I Sverige och övriga Norden är de flesta vegetarianer på grund av etiska skäl, men söderut i världen handlar det om religiösa skäl. Hinduer äter inte kor för att de anses som heliga djur, muslimer äter inte gris för att grisen kallas oren och inom buddhismen äter man inte djur överhuvudtaget då en av de viktigaste föreskrifterna inom religionen är att inte döda. Detta gäller då även djur - till skillnad från bibelns ord; du skall icke dräpa, där djur inte verkar räknas som liv.
Är man vegetarian av etiska skäl brukar det bero på att man antingen tycker det är fel att döda djur för att äta dem, eller att man bara finner sättet djuren blir dödade på är hemskt, - personligen står jag fast vid båda punkterna och skulle inte kunna tänka mig att äta ett dött djur även om de sovit på guldsprejat halm och ätit tårta hela livet - .Dessutom finns det små skaror människor runt om som inte äter kött på grund av miljöskäl (gör det den personen till både vegetarian och ekologist?), hälsoskäl eller bara för att de finner köttsmaken osmaklig.
I Sverige har vegetarianismen som livsstil inte funnits speciellt länge, under tidigt 90-tal (möjligtvis mycket sent 80-tal) skapade den inflytelserika vegetarianen Johan Lindström Saxon föreningen Svenska vegetariska föreningen - den första kända svenska veg.föreningen någonsin som dessutom fortfarande är lika stor idag. Dock blev det ingen stor grej av att vara vegetarian förrän Are Waerland kom hem från en resa till England där han kom i kontakt med vegetarianismen för första gången. Med sig därifrån tog han idealen och idén om hans efterföljare till vegetarisk kost; waerlandianer som formade många av dagens äldre vegetarianer. Inte förrän efter 1970-talet tog vi svenskar till oss vad vegetarinism stod för, och då fick det ett rejält uppsving - ändock består Sverige inte av mer än 400.000 vegetarianer enligt veggiemind.com.
Ordet vegetarian kan vara brett, man kan säga att det inkluderar olika sätt att äta - och detta förutom veganism - de vanligaste är de tre följande; ovo-vegetarianer äter ägg, men varken kött eller mejeri-produkter, en lakto-vegetarian äter mejeriprodukter men låter bli ägg och köttprodukter, och en lakto-ovo-vegetarian äter inga köttprodukter men ägg och mejeriprodukter. Att vara "demi/semi-vegetarian" är ett nytt påfund som jag inte ens vill kalla att vara vegetarian, men de påstås i alla fall äta fisk utöver ägg och mejeriprodukter. Om de överhuvudtaget ska kalla sig vegetarianer är en senare fråga..
För att avsluta historialektionen har jag en funderare. Är ordet vegetarian bara syftat till aktionen, att man vägrar äta animaliska produkter, eller är det anledningen bakom aktionen som står för ordet? Klurigt det där.. Well, häng på låset till nästa inlägg, vänner!
Visste ni förresten att grisar beräknas vara lika smarta som 3-åringar? Skulle du käka din lillasyster mella två bröd..?
Det här är jag, och det här är min blogg!
första november idag och det vankas pumpor och häxor för hela slanten, men inte här inte! Jag ska öppna bloggen som fungerar som mitt projektarbete under sista året på gymnasiet - Veggie. Min design är stilren men snygg, mina inlägg kommer bli asroliga att skriva, och jag kommer få testa en hel del nya goda recepet under tidens gång. Jag hoppas ni följer mig!
Såhär i första inlägget tänkte jag bara en förhoppningsvis snabb presentation av mig själv, mitt stillsamma liv som vegetarian och framför allt varför jag startade bloggen - bakgrund, syfte och mål!
Mitt namn är Isabella (Isa) Löfström, jag fyller 18 år i början av december och jag är bosatt med min mamma i hjärtat av Västerås. Jag har en syster som är 3 år äldre än mig, men hon har flyttat till Stockholm för att leva loppan bäst hon kan. Jag är uppfödd i Sveriges vackraste Kvicksund, där somrarna spenderades barfota med en grillad korv i handen. Sedan snart 3 år tillbaks har jag dock valt att leva med skor på och slopa grisköttskorven, jag är närmare bestämt lakto-ovo-vegetarian. Det betyder att jag varken äter kött, fågel eller fisk - dock ägg och mjölkprodukter.
Mitt val att bli vegetarian kom som en chock för både mig och min familj, jag älskade kött och vi åt det väldigt ofta hemma när jag var mindre. Men efter en youtube-film om slakt och päls-industrin hade jag helt enkelt inte mage att älska något så vidrigt igen, och jag har sjukt svårt att se mig själv äta kött i framtiden. Lukten av stekt kött gör mig fortfarande illamående och jag är stolt över att jag inte har små djurliv på samvetet, men samtidigt låter jag personerna i min omgivning göra sin egna val - jag predikar sällan oprovocerat om att de gör fel i att äta kött. Jag lägger hellre min energi på att göra annat.
På fritiden tycker jag mycket om att träna, allt från stripaerobic till boxning och löpning - att svettas är äckligt men ack så underbart ibland! Uppskattar även mina vänner otroligt mycket, därför försöker jag spendera så mycket tid jag kan med dem - my precious. Utöver skolan och skolarbete finns det inte mycket tid, men jag anser att jag prioriterar den hyfsat rätt!
Den här bloggen är en del av projektarbetet i skolan, jag går samhällsprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Västerås, och mitt konkreta mål är att under 2 månader som veggie-bloggare få 3500 besökare. Är det verkligen ett heltidsarbete att blogga? Går det lättare att fånga läsare om man nischar sin blogg, som Blondinbella ständigt tjatar om? Syftet är enkelt, att fungera som nöjesplats för andra vegetarianer och intresserade, men också att informera. Debattinlägg, krönikor, recept, små och korta info-texter, granskning och nyheter - nytta med nöje helt enkelt. Jag hoppas det blir intressant nog för 3500 personer att kika in här ibland.
Mer än så blir det inte idag. Ni vet vem jag är och varför jag är här, det får räcka för ikväll. Nästa inlägg kommer handla om historia, detaljer får ni när ni återkommer! Fyra delmål har vi här på bloggen nästa vecka, så häng med!
..Och välkomna för sjutton!