Veckans recept - Citroncheesecake
En tjejkväll stod för dörren och jag fick order att baka cheesecake med citron. Googlade fram ett passande recept - http://www.coop.se/includefiles/MODULER/CCMS/show_page.aspiMappeID=180&sSideNavn=Recept+kort&iOpskrift=36952 - men.. gelatin?! Dött djur i geleformat, osmakligt! Det här gav mig chansen att testa AgarAgar, som är en vegetarisk motsvarighet till gelatin (finns på de flesta stora matvaruhus eller i hälsokostaffären, här i Västerås är chansen störst att man hittar det på Maxi). Eftersom det här är min blogg så modifierade jag receptet helt, så det passar såna som oss! Men jag utgick som sagt ifrån receptet på Coop.se.
10 bitar
Botten:
300 g digestivekex
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
Fyllning:
4 msk agaragar-flingor
2 ägg
400 g philadelphiaost
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (skalet och saften)
Glasyr:
1 msk agaragar-flingor
2 msk strösocker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Gör såhär:
Botten
Finfördela kexen i mortel, matberedare eller slå sönder kexen i en påse. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna, tillsätt eventuellt lite vatten om degen blir torr. Tryck ner smuldegen i botten på en rund form med löstagbar kant (ca 24 cm i diameter) och ställ i kylen.
Fyllning
Häll agaragar-flingorna i den mängd vatten som står förklarat på paketet, koka upp svagt tills det tjocknat en aning. Dela äggen i gulor och vitor - blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt i smeten. Citronsaften pressar du ut i agaragar:en, och väntar tills det svalnat till minst kroppstemperatur! Sedan hälls detta ner i smeten i en tunn stråle, blanda försiktigt och häll blandningen i formen och släta till ytan. Ställ i kylen tills det stelnat.
Glasyr
Häll agaragar-flingorna i den mängd vatten som står förklarat på paketet, koka upp svagt tills det tjocknat en aning. Tillsätt socker och vatten och blanda tills sockret löst upp sig, skrapa sedan ner innehållet ur passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna. När detta svalnar bres gelén ut på cheesecaken som kommer direkt från kylen, täck sedan över den färdiga kakan och låt stå i kylen minst 1 timme innan du njuter!
Först och främst var smeten underbart underbart god! När jag provsmakade insåg jag att den här kakan skulle bli ännu underbarare. Men tji fick jag, att byta ut gelatin mot agaragar var inte alls lika lätt som jag trodde. Jag googlade som en tok på hur mycket man skulle ersätta med, men det stod olika överallt. Detta beror helt på vad man ska göra, och jag tror helt enkelt att man måste testa sig fram. Min cheesecake blev som en dallrig amerikans yello, alldeles oätlig trots att smaken var god. Nästa gång ska jag halvera mängden agaragar (alltså 2 samt ½ msk) och hoppas på det bästa! Hur som helst, det var trevligt att baka och jag känner verkligen att kakan har potential om man vet hur man hanterar agaragar. Bättre lycka nästa gång alltså.. MEN TESTA! ;)
Bild från Coop.se