Historialektion 1 - vegetarianism
Begreppet vegetarian myntades så sent som 1847 i England, där också den första föreningen för vegetarianer skapades. Att leva som vegetarian är dock inte ett lika nytt påfund, vegetarianism har funnits i olika former sedan urminnes tider - under antiken levde många gladiatorer i romarriket på vegetarisk kost för att hålla formen, och inom både buddhism och hinduism är det en mer eller mindre helt vegetarisk livsstil som gäller sedan flera tusen år tillbaka.
I Sverige och övriga Norden är de flesta vegetarianer på grund av etiska skäl, men söderut i världen handlar det om religiösa skäl. Hinduer äter inte kor för att de anses som heliga djur, muslimer äter inte gris för att grisen kallas oren och inom buddhismen äter man inte djur överhuvudtaget då en av de viktigaste föreskrifterna inom religionen är att inte döda. Detta gäller då även djur - till skillnad från bibelns ord; du skall icke dräpa, där djur inte verkar räknas som liv.
Är man vegetarian av etiska skäl brukar det bero på att man antingen tycker det är fel att döda djur för att äta dem, eller att man bara finner sättet djuren blir dödade på är hemskt, - personligen står jag fast vid båda punkterna och skulle inte kunna tänka mig att äta ett dött djur även om de sovit på guldsprejat halm och ätit tårta hela livet - .Dessutom finns det små skaror människor runt om som inte äter kött på grund av miljöskäl (gör det den personen till både vegetarian och ekologist?), hälsoskäl eller bara för att de finner köttsmaken osmaklig.
I Sverige har vegetarianismen som livsstil inte funnits speciellt länge, under tidigt 90-tal (möjligtvis mycket sent 80-tal) skapade den inflytelserika vegetarianen Johan Lindström Saxon föreningen Svenska vegetariska föreningen - den första kända svenska veg.föreningen någonsin som dessutom fortfarande är lika stor idag. Dock blev det ingen stor grej av att vara vegetarian förrän Are Waerland kom hem från en resa till England där han kom i kontakt med vegetarianismen för första gången. Med sig därifrån tog han idealen och idén om hans efterföljare till vegetarisk kost; waerlandianer som formade många av dagens äldre vegetarianer. Inte förrän efter 1970-talet tog vi svenskar till oss vad vegetarinism stod för, och då fick det ett rejält uppsving - ändock består Sverige inte av mer än 400.000 vegetarianer enligt veggiemind.com.
Ordet vegetarian kan vara brett, man kan säga att det inkluderar olika sätt att äta - och detta förutom veganism - de vanligaste är de tre följande; ovo-vegetarianer äter ägg, men varken kött eller mejeri-produkter, en lakto-vegetarian äter mejeriprodukter men låter bli ägg och köttprodukter, och en lakto-ovo-vegetarian äter inga köttprodukter men ägg och mejeriprodukter. Att vara "demi/semi-vegetarian" är ett nytt påfund som jag inte ens vill kalla att vara vegetarian, men de påstås i alla fall äta fisk utöver ägg och mejeriprodukter. Om de överhuvudtaget ska kalla sig vegetarianer är en senare fråga..
För att avsluta historialektionen har jag en funderare. Är ordet vegetarian bara syftat till aktionen, att man vägrar äta animaliska produkter, eller är det anledningen bakom aktionen som står för ordet? Klurigt det där.. Well, häng på låset till nästa inlägg, vänner!
Visste ni förresten att grisar beräknas vara lika smarta som 3-åringar? Skulle du käka din lillasyster mella två bröd..?
Man lär sig mycket av den här bloggen :)
På den sista frågan skulle jag svara ett bestämt nej. Jag tror inte en fläskig människounge skulle falla mig i smaken. ungefär som den äckliga steken idag på tv!