E901 - Bivax
Tidigare har jag skrivit om E904, och användningen av E901 är densamme som för E904 - skillnaden är innehållet. E904 är alltså en ytbehandling som används för att göra t.ex. frukt, godis, nötter och andra matprodukter blanka, men används också som konsistensgivare i babykrämer, hårkrämer, och smink. Är man otroligt petig som vegetarian, eller om man är vegan, undviker man inte bara E904 utan även E901 - E901 är faktiskt bara utvunnet från bivaxkakor, och är till skillnad från E904 inte ett dött djur.
Valio
Tänkte bara tipsa alla veggies om en keso som inte innehåller mald kalvmage (mao löpe), den kommer från Valio och är super! :)

Bild från Valio.se
Bild från Valio.se
Skärp dig, äckelunge!
Idag känner jag sånt äckel mot Blondinbella att jag nästan spyr, hon får mig seriöst att må illa ibland. Idag skryter hon om att hon har ett dött djur runt huvudet - "Vad tycker ni om min nya pälsmössa förresten? En räv!" - som om det vore någonting att vara stolt över! "Hahaha, titta, jag har en rääääv på huvudet!". Jag ser henne framför mig, där hon småflinar när hon går igenom sina pälsar. Vad ska hon välja idag, iller? Kanin? Noll medkänsla, noll empati, noll respekt. Jag undrar hur hon kan vara så jävla populär när allt hon bryr sig om är sig själv, mig gör hon i alla fall bara förbannad. Fy, jag känner inte ett uns respekt för den tjejen, i mina ögon är hon en ynklig sorglig människa. TVI!

Bild från Blondinbella.se

Bild från Blondinbella.se
Att äta rätt!
Jag har tänkt på det här med att vara vegetarian. Att äta rätt liksom, är det svårt egentligen? Jag känner inte alls att jag haft problem att äta, eller jag menar, jag har aldrig märkt av att jag fått i mig för lite protein. Precis som vem som helst måste man få i sig en balans av protein, kolhydrater, fett, vitaminer, mineraler, spårämnen och fibrer ur alla livsmedelsgrupperna. Faktum är att det inte behöver vara så himla komplicerat, byt bara ut samma mängd protein ur t.ex. fläsk till ett vegetariskt alternativ. Oavsett om det är keso (akta er för löpe, vänner), kikärtor eller quorn så är mängden protein som ska in densamma! Baljväxter är bra alternativ, men likaså mjölkprodukter och även ris, pasta, gryner, flingor, mjöl, nötter och frön. Ni vet, det handlar bara om att tänka logiskt och lära sig mängden protein och vitaminer i sina livsmedel! Man märker ofta av när man behöver öka mängden, kan jag tala om. Gör det inte svårare än vad det är! :)

Bild från Google

Bild från Google
Lussebullar
Det vankas jul, mina vänner! Dock tycker jag det är förbannat tråkigt att gå och käka julbord för massor med pengar och sen blir man tvungen att föräta sig på gröt, julvört med ost och godis - det finns helt enkelt inga andra alternativ för oss veggies! Vegetarisk julmat tycker jag personligen är svårt, men en sak man som veggie alltid kan lita på, det är lussebullar. Otroligt gott, lätt och roligt att baka, så jag tänkte dra igenom favoritreceptet här. Mamma har bakat samma sedan jag var liten, så det gamla tidningsutklippet börjar bli slitet.. Men jag dammar av det åt er, finemang va? :)
Lussebullar (en gammal Vivo-reklam från -92 för övrigt!), 25 bullar eller 2 längder
125 g smör eller margarin
3 dl mjölk (mamma insisterar på röd mjölk, men det går nog bra vilken som!)
1 paket saffran, 0,5 g
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
ca. 1 liter vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och saffran och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll degvätskan över jästen, rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt socker, salt, ägg och ca. 9 dl av vetemjölet, det är lättast att använda bakmaskin eller elvisp för att få degen jämn. Om degen känns lös eller för kladdig måste du tillsätta mer mjöl, degen ska släppa degbunken utan problem när den har fått rätt konsistens. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter innan du börjar baka på riktigt.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Sedan är det bara forma degklumpar till lussekatter, julbröd eller längder. Eller varför inte kameler, ormar eller hjärtan? Låt fantasin och barnet i dig flöda! Lägg det sedan på en smord plåt, eller använd bakplåtspapper, och garnera med russin. Eller låt bli, om du inte gillar det. Låt det jäsa ännu en gång under bakduk, denna gång ca. 30-45 minuter. Pensla sen med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 250 grader, 5-10 minuter. (200 grader och 15-20 minuter om det är längder..). Låt svalna, eller bränn tungan i all ät-iver! Bara du njuter och känner julstämning när du väl smakar!
Lussebullar (en gammal Vivo-reklam från -92 för övrigt!), 25 bullar eller 2 längder
125 g smör eller margarin
3 dl mjölk (mamma insisterar på röd mjölk, men det går nog bra vilken som!)
1 paket saffran, 0,5 g
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
ca. 1 liter vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och saffran och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll degvätskan över jästen, rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt socker, salt, ägg och ca. 9 dl av vetemjölet, det är lättast att använda bakmaskin eller elvisp för att få degen jämn. Om degen känns lös eller för kladdig måste du tillsätta mer mjöl, degen ska släppa degbunken utan problem när den har fått rätt konsistens. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter innan du börjar baka på riktigt.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Sedan är det bara forma degklumpar till lussekatter, julbröd eller längder. Eller varför inte kameler, ormar eller hjärtan? Låt fantasin och barnet i dig flöda! Lägg det sedan på en smord plåt, eller använd bakplåtspapper, och garnera med russin. Eller låt bli, om du inte gillar det. Låt det jäsa ännu en gång under bakduk, denna gång ca. 30-45 minuter. Pensla sen med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 250 grader, 5-10 minuter. (200 grader och 15-20 minuter om det är längder..). Låt svalna, eller bränn tungan i all ät-iver! Bara du njuter och känner julstämning när du väl smakar!
Fördomar
Senast i helgen fick jag höra att jag är en liten aktivist, dock tror jag att det är det sista människor ser mig som. Faktum är att jag är väldigt tolerant mot vad andra väljer att äta, jag låter det vara deras val sålänge de låter mig välja. Situationen i helgen var att mina matvanor blev ifrågasatta (igen..), och jag valde att svara sanningsenligt; jag tycker det är egoistiskt att äta kött. Jag fick ett glömt svar, därav jag svarade; ja, och då är det helt okej att ta död på djur för din njutnings skull, eller? Min ironi var hög och personen i fråga svarade att jag var "en jävla aktivist som snart kommer hälla röd färg på gatorna".
Jag har väldigt svårt att se mig själv som en som verkligen engagerar sig för att få andra att bli vegetarianer, tänk er filmen Fröken Sverige, och där har ni min syn på aktivister. Är jag fördomsfull mot aktivister, är andra fördomsfulla mot mig som vegetarian? En aktivist behöver ju som sagt inte se ut som flickan i Fröken Sverige, och kanske är det jag som borde skämmas som inte inser själv att jag lika gärna hade kunnat vara henne. Killen som kallade mig en jävla aktivist kanske är mer vidsynt än vad jag nånsin blir, eller?
Ett ytterst flummig kvällsinlägg, men det behövdes idag.
Sleep tight, peeps!
Jag har väldigt svårt att se mig själv som en som verkligen engagerar sig för att få andra att bli vegetarianer, tänk er filmen Fröken Sverige, och där har ni min syn på aktivister. Är jag fördomsfull mot aktivister, är andra fördomsfulla mot mig som vegetarian? En aktivist behöver ju som sagt inte se ut som flickan i Fröken Sverige, och kanske är det jag som borde skämmas som inte inser själv att jag lika gärna hade kunnat vara henne. Killen som kallade mig en jävla aktivist kanske är mer vidsynt än vad jag nånsin blir, eller?
Ett ytterst flummig kvällsinlägg, men det behövdes idag.
Sleep tight, peeps!