Lussebullar
Det vankas jul, mina vänner! Dock tycker jag det är förbannat tråkigt att gå och käka julbord för massor med pengar och sen blir man tvungen att föräta sig på gröt, julvört med ost och godis - det finns helt enkelt inga andra alternativ för oss veggies! Vegetarisk julmat tycker jag personligen är svårt, men en sak man som veggie alltid kan lita på, det är lussebullar. Otroligt gott, lätt och roligt att baka, så jag tänkte dra igenom favoritreceptet här. Mamma har bakat samma sedan jag var liten, så det gamla tidningsutklippet börjar bli slitet.. Men jag dammar av det åt er, finemang va? :)
Lussebullar (en gammal Vivo-reklam från -92 för övrigt!), 25 bullar eller 2 längder
125 g smör eller margarin
3 dl mjölk (mamma insisterar på röd mjölk, men det går nog bra vilken som!)
1 paket saffran, 0,5 g
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
ca. 1 liter vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och saffran och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll degvätskan över jästen, rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt socker, salt, ägg och ca. 9 dl av vetemjölet, det är lättast att använda bakmaskin eller elvisp för att få degen jämn. Om degen känns lös eller för kladdig måste du tillsätta mer mjöl, degen ska släppa degbunken utan problem när den har fått rätt konsistens. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter innan du börjar baka på riktigt.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Sedan är det bara forma degklumpar till lussekatter, julbröd eller längder. Eller varför inte kameler, ormar eller hjärtan? Låt fantasin och barnet i dig flöda! Lägg det sedan på en smord plåt, eller använd bakplåtspapper, och garnera med russin. Eller låt bli, om du inte gillar det. Låt det jäsa ännu en gång under bakduk, denna gång ca. 30-45 minuter. Pensla sen med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 250 grader, 5-10 minuter. (200 grader och 15-20 minuter om det är längder..). Låt svalna, eller bränn tungan i all ät-iver! Bara du njuter och känner julstämning när du väl smakar!
Lussebullar (en gammal Vivo-reklam från -92 för övrigt!), 25 bullar eller 2 längder
125 g smör eller margarin
3 dl mjölk (mamma insisterar på röd mjölk, men det går nog bra vilken som!)
1 paket saffran, 0,5 g
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
ca. 1 liter vetemjöl
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och saffran och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och häll degvätskan över jästen, rör om så att jästen löser upp sig. Tillsätt socker, salt, ägg och ca. 9 dl av vetemjölet, det är lättast att använda bakmaskin eller elvisp för att få degen jämn. Om degen känns lös eller för kladdig måste du tillsätta mer mjöl, degen ska släppa degbunken utan problem när den har fått rätt konsistens. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 minuter innan du börjar baka på riktigt.
Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den smidig. Sedan är det bara forma degklumpar till lussekatter, julbröd eller längder. Eller varför inte kameler, ormar eller hjärtan? Låt fantasin och barnet i dig flöda! Lägg det sedan på en smord plåt, eller använd bakplåtspapper, och garnera med russin. Eller låt bli, om du inte gillar det. Låt det jäsa ännu en gång under bakduk, denna gång ca. 30-45 minuter. Pensla sen med uppvispat ägg och grädda i ugnen på 250 grader, 5-10 minuter. (200 grader och 15-20 minuter om det är längder..). Låt svalna, eller bränn tungan i all ät-iver! Bara du njuter och känner julstämning när du väl smakar!
Postat av: Hannaaaa
Om ni bill prova lussebasket, akta gardinerna :D
Trackback