Veckans recept - Dhal

Dhal, indiska linsgryta

Dags för första receptet, och jag måste saga att jag är positivt överraskad av mina kock-kunskaper! Skulle lätt kunna påstå att jag briljerade där mellan avskurna fingertoppar och en explosion av röda linser på hela köksgolvet. Receptet hittade jag faktiskt i Ica's egna receptsnurra här i stan, det stod mitt namn på helt enkelt - klart jag testar!

4 portioner

1 lök

2 morötter (jag tog 3, för jag älskar kokta morötter!)

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 msk riven, färsk ingefära (jag tog torkad..)

1 tsk koriander

½ tsk mald kummin

1 krm mald kanel

4 dl röda linser

400 g krossade tomater (jag valde passerade, mycket godare)

400 ml kokosmjölk

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl vatten

Salt

Lime (uteslöt jag helt)

1. Skala lök, morötter och vitlök. Tärna lök och morötter och finhacka vitlöken.
2. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter. Rör ned ingefära, koriander, kummin och kanel. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och vatten. Låt det koka sakta under lock i 25-30 minuter. Smaka av med salt och limejuice.
3. Servera dahl med ris och naanbröd samt tomater!

Först och främst var rätten otroligt lätt att göra, den passade mig perfekt då jag varken har tid eller ork att stå i köket hela kvällen. Min första tanke när jag såg receptet var skeptisk, jag gillar varken "skumma" kryddor eller kokosmjölk. Men faktum är att grytan var jättegod! Ingefära brukar jag ha svårt för, men den passade verkligen in nu, och kokosmjölk smakar den inte alls. Personligen kan jag tycka att den blir lite för grötig, speciellt med linserna som gör att det inte knappt finns någonting att bita i - det blir mest gegga liksom. Men smaken var som sagt himla god, jag åt tillsammans med vanligt ris men kan även tänka mig att äta den som den är med en bit naanbröd.

3 av 5 toasters!


Bild från google



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0