Veckans recept - en favorit

Idag ska jag bjuda er på mitt absolut favoritrecept på kladdkaka (det är faktiskt mitt sista recept någonsin också), det slår nog alla recept någonsin! Har hittat receptet på Arla för evigheter sedan, och det går faktiskt inte misslyckas med det här receptet. Vill man ha en dunderkladdig och chokladig kladdkaka är det den här som gäller. Kan förvarna med att säga att kladdkakan på bilden måste vara retuscherad, för sådär ser då aldrig min kaka ut. Dessutom.. 15-20 bitar.. Ptj, närmare 4-5, va?

Ingredienser (15-20 bitar):
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:

1 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
1/2 dl rostade pinjekärnor


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao
och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min, kakan ska vara lite lös i mitten. Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timme. Bred den över kakan, strö över pinjekärnorna. Låt stå kallt minst 1 timme före servering. Skär i smala bitar.

Okej! Jag brukar aldrig smöra och bröa min form, för den enorma mängden smör i själva kladdkakan smörjer formen rätt bra, så att säga.. Annars följer jag faktiskt receptet till punkt och pricka! Tryffeln har jag bara orkat göra en gång, den känns väldigt overkill för en simpel vardagsfika (jag gjorde den då min mamma fyllde år dock) och är dessutom väldigt överdriven enligt mitt tycke. Det räcker med kladdkakan. Ett litet obs är att vara noga med att tillaga den i NEDRE delen av ugnen, och absolut inte över 20 minuter - faktum är att 20 minuter brukar vara alldeles perfekt.

Hur som helst. Förmodligen Sveriges bästa recept på kladdkaka, dess icke-existerande-nyttighet ligger på samma nivå som smakupplevelsen. Det är det värt. Alla gånger om.

Baka och ut i solen med ett gäng vänner nu!
Nästa inlägg kommer imorgon :)


Recept och bild stulet från arla.se

Postat av: Ankis

Vi har en arlakokbok och där är det övre receptet med, inte tryffeln.. Det sög ju för den där bilden såg sjukt mycket godare ut än var vår gör :D

2009-04-15 @ 09:52:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0